Dyskusje Forum wiecejtlenu.pl / Dyskusje /

Kiedy w Polsce będzie opłacało się produkować prąd ze słońca?

Autor solar
Użytkownik
#1 Wysłane: 25.06.2010 15:31
W Polsce opłaca się już montować kolektory słoneczne do podgrzewania wody. Jednak z różnych kalkulacji wynika, że na razie nie opłaca się u nas produkować prądu, wykorzystując energię słoneczną, czyli przy pomocy ogniw fotowoltaicznych (okres zwrotu takiej inwestycji sięgałby u nas 40 lat). Główną przyczyną jest stosunkowo niskie zużycie prądu przypadające na 1 mieszkańca w Polsce, stosunkowo niskie ceny energii elektrycznej i wciąż bardzo wysokie ceny ogniw fotowoltaicznych. Te ceny już spadają, taryfy za prąd w Polsce szybko rosną, a ja jestem ciekaw, kiedy i czy w ogóle nadejdzie chwila, od której każdemu będzie opłacało się u nas produkować prąd ze słońca, montując ogniwa fotowoltaiczne na balkonie, ścianach albo dachu. W Niemczech, które mają podobne warunki klimatyczne do nas, już na tysiącach budynków zamontowane są ogniwa fotowoltaiczne. Ale to tylko dzięki specjalnej polityce państwa, przez którą za prąd z ogniw fotowoltaicznych dostaje się dużo więcej niż za energię elektryczną pochodzącą z innych źródeł. Ten system nazywa się "feed in tarrif", a jego koszty są przerzucane na odbiorców energii elektrycznej. Mnie on w tym przypadku nie przekonuje, bo jest bardzo kosztowną formą dotowania czegoś, co na razie nie ma ekonomicznego sensu. A taki sens mają według mnie wiatraki czy biogazownie, które w Niemczech korzystają z dużo mniejszego wsparcia niż elektrownie fotowoltaiczne. Podobnie jest w Czechach, które już z tego rozwiązania chcą się wycofywać.
Autor niezamozny
Anonimowy
#2 Wysłane: 26.06.2010 12:06
Wyglada wiec na to ze dajmy sobie w naszym klimacie i w naszej sytuacji gospodarczej spokoj ze slonce, przynjamniej teraz. Inwestujmy w wiatr i biogaz
Autor biogazofil
Użytkownik
#3 Wysłane: 26.06.2010 20:23
Moim zdaniem najlepiej w biogaz. Biogazownie nie ingerują w krajobraz tak, jak wiatraki, są od nich cichsze, nie szkodzą ptakom i nietoperzom. I nie trzeba tworzyć dla nich wielkim kosztem tzw. mocy rezerwowych, które są konieczne przy pracujących z przerwami wiatrakach.
Autor krakowianinn
Anonimowy
#4 Wysłane: 26.06.2010 23:43
Istotna jest chyba także sprawność takich ogniw fotowoltaicznych. Te obecne nie mają chyba większej sprawności niż kilkanaście procent?
Autor pipipip
Użytkownik
#5 Wysłane: 29.06.2010 10:24
nigdy

Dyskusje Forum wiecejtlenu.pl / Dyskusje / Kiedy w Polsce będzie opłacało się produkować prąd ze słońca? Top
Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

» Login  » Hasło 
Jeśli chcesz możesz użyć dowolnej nazwy użytkownika bez podawania hasła, pod warunkiem że nie została ona już zajęta.

Forum wiecejtlenu.pl Wygenerowane przez Forum Script miniBB ®

opieka: TECHNE.PL