Dyskusje Forum wiecejtlenu.pl / Dyskusje /

Wegetarianom będzie łatwiej dostać się do nieba

Strona Strona 1 of 2:  1  2  »» 
Autor gin ekolog
Użytkownik
#1 Wysłane: 13.05.2010 09:11
Nie umiem i chyba nie bardzo chcę zrezygnować z jedzenia mięsa. Ale czasem towarzyszy mi taka refleksja, że ludzie, którzy wyrzekli się mięsa, są ode mnie lepsi. Jedzenie mięsa oznacza przecież ból i cierpienie zadane zwierzętom. Nie tylko przy ich zabijaniu. Dzisiejsze warunki przemysłowych (czyli zdecydowanej większości) hodowli świń czy kurczaków są koszmarne i też skutkują wielkim cierpieniem zwierząt. Wegetarianie ten ogrom cierpienia zmniejszają i myślę, że Bóg, także ten mój, chrześcijański, uwzględni im to na Sądzie Ostatecznym. I dlatego choćby z tego właśnie powodu będzie im łatwiej dostać się do nieba. Wydaje się Wam to śmieszne? Jeśli tak, to powiedzcie dlaczego. Kiedyś sam mówiłem sobie, że gdyby nie tacy, jak ja (jedzący mięso), to ta świnia, której kawałek kupiłem sobie w sklepie mięsnym, w ogóle nie miałaby okazji przyjść na świat. Jakie jest rozwiązanie? Wszyscy ludzie nie zrezygnują z mięsa, nie wiadomo też, czy wegetarianizm wszystkim by posłużył. Walczmy więc przynajmniej o lepsze warunki chowu zwierząt hodowanych na mięso. Już jest w tej sprawie lepiej, głównie za sprawą wymogów unijnych, ale to stanowczo za mało. Ja sam staram się możliwie często kupować wędliny z gospodarstw ekologicznych, gdzie zwierzęta na ogół lepiej się traktuje
Autor Anonimowy
#2 Wysłane: 13.05.2010 14:50
gadaj zdrów
zamiast peplać, lepiej przestań pożerać mięso i tyle
ja od dawna jestem wegetarianką i wciąż żałuję tych lat, kiedy jadłam mięso
mięso = nieludzkie warunki hodowli zwierząt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mięso = śmierć
Autor Anonimowy
#3 Wysłane: 13.05.2010 22:54
a ja mam to samo. ze względów etycznych bym nie jadł, ale przestać bardzo mi trudno
Autor Adiej
Anonimowy
#4 Wysłane: 14.05.2010 07:48
Jak widać brak mięsa=zanik mózgu
Autor Anonimowy
#5 Wysłane: 14.05.2010 22:13
mięso = śmierć
Czy to znaczy ze wegetarianie sa niesmiertelni?
Autor Jeti
Anonimowy
#6 Wysłane: 22.05.2010 01:23
Zaiste jest to prawda, bo prędzej wegetarianin przejdzie przez ucho igielne aniżeli tłuścioch ;)
Autor gin ekolog
Użytkownik
#7 Wysłane: 23.05.2010 05:51
Zaiste to prawda w niektórych przypadkach: słyszałem, że wegetarianizm czasem powoduje anemię (chyba przez zbyt małą ilość żelaza w diecie - nie jestem pewien - nie znam pochodzenia tej choroby). Wegetarianizm jak każda skrajność może być niezdrowy. Moim zdaniem jak chcemy być ekologiczni przez jedzenie to już lepiej przestrzegać piątkowego postu.
Autor Anonimowy
#8 Wysłane: 26.05.2010 03:09
Wegetarianizm jest skrajny? To chyba wręcz odwrotnie - zabijanie i dręczenie innych dla swojej nieuzasadnionej przyjemnosci jest skrajne. Ja jestem np od kilku lat weganką, a wegetarianizmu w ogóle nie uważam za skrajność. Odkryłam natomiast, że moi znajomi są uzależnieni fizycznie od mięsa, podobnie jak od papierosów - mimo, że chcą przestać palić/jeść mięso - nie są w stanie przestać. Podobnie jak wiele psów jest uzaleznionych od karm w puszce z powodu dodawania do nich roznych substancji uzalezniających. Znam tez wiele osob uzaleznionych od picia Coca - Coli - samo zdrowie :P (ja jej oczywiscie nie piję - ze wzgledow etycznych i zdrowotnych).

Jesli ktos ma problemy z porzuceniem mięsa, jajek czy produktów mlecznych, to trzeba pohamowac swoj apetyt i poogladac i poczytac trochę informacji, skad sie takie produkty biorą.
Nie wszystko, co fajne i smaczne, jest etyczne. Niektore rzeczy sa fajne, ale sa zakazane prawnie. a gdyby nie byly, to co wtedy? (np na Karaibach jeszcze żyją osoby, ktore z nostalgią wspominają cudowny smak ludzkiego mięsa i żałują, że nie mozna go juz jeść).
Autor Kataryna 1970
Anonimowy
#9 Wysłane: 31.05.2010 12:05
Trochę wzajemnej tolerancji!
Człowiek to zwierzę wszystkożerne!
Jak swinia! Ci, co jedzą mięso nie grzeszą!(ekolodzy też nie próbują przestawić mięsożernych psów na dietę z marchewką). Więc po co te spory?Czy wegetarianie są lepsi?Uważacie się za lepszych? Widać taka dieta prowadzi do jakiejś formy rasizmu czy jak?
Autor Marta
Anonimowy
#10 Wysłane: 01.06.2010 12:06
Religia chrzescijanska zostala stworzona przez ludy koczowniczo-pasterskie,
wiec jedzenie miesa bylo dla nich naturalne i w tej wierze poredzej wagatarianie nie zostana wpuszczeni przez swietego Piotra. W koncu Abel byl hodowca (w domysle miesozerca) a Kain rolnikiem (w domysle wegetarianin)
Autor Majka
Użytkownik
#11 Wysłane: 01.06.2010 12:23
a ja właśnie uważam, że mięsożercy do nieba nie pójdą!!!
do dobrego nieba
a nie do tego nieba św Piotra i innych miłujących Pana
tam będą sami grzesznicy zabijający niewinne zwierzęta i żrący mięso
Autor janina
Anonimowy
#12 Wysłane: 09.06.2010 23:23
bez mięsa można się obyć!
Autor monia
Anonimowy
#13 Wysłane: 15.06.2010 11:15
ja już przeszlam tylko na ryby:) mam nadzieję, że mi to wybaczą:)
Autor norbert
Anonimowy
#14 Wysłane: 15.06.2010 11:17
ryby też mają głos!
Autor ola
Anonimowy
#15 Wysłane: 15.06.2010 11:20
zwlaszcza karpie mają bosko na święta...
 Strona Strona 1 of 2:  1  2  »» 
Dyskusje Forum wiecejtlenu.pl / Dyskusje / Wegetarianom będzie łatwiej dostać się do nieba Top
Twoja wypowiedź Click this icon to move up to the quoted message

» Login  » Hasło 
Jeśli chcesz możesz użyć dowolnej nazwy użytkownika bez podawania hasła, pod warunkiem że nie została ona już zajęta.

Forum wiecejtlenu.pl Wygenerowane przez Forum Script miniBB ®

opieka: TECHNE.PL